KAPCSOLAT

Vélemény, hozzászólás, anyázás, egyetértés, támogatás, fenyegetőzés, javaslat: negyedikkerulo@gmail.com


2010. szeptember 20., hétfő

Passzázs Izé

London, Portobello Road-i piac és Hugh Grant

Mint már írtam, a képzeletemben úgy élt a piac és a környéke, mint a Portobello Road Londonban. El tudtam képzelni, hogy a parkolót, és a nem a templom felőli oldalán a Petőfi utcát hétvégente lezárják az autók elől, és oda mindenféle árusok, régiségkereskedők, antikvár könyvesek, képregényesek, használt CD-sek, fazekasok, bőrösök, fajáték készítők kipakolják a holmijaikat, és a tér megtelik nyüzsgő, böngészgető tömeggel. Előbb csak helyiekkel, később más kerületiekkel, majd külföldiekkel. 

Maga a helyszín szuper lett volna, mert van ott kínai kereskedő, konyhafelszerelés szaküzlet, tapétás, viszonylag igényes lakberendezési bolt. El kéne érni, hogy a használt ruhás üzlet helyébe valami más kerüljön, de igazából még az is belefér. A sarkon befordulva az Árpád út felé van hobbi-, kézműves üzlet, pamut-, fonálüzlet, cipőbolt, üveges. Mind-mind olyan kis üzlet, ami a régmúlt, pre-pláza korszakbeli időkre utal. 

Sajnos, pont az utca közepén, egy kis szerszámos üzletet elbontottak. Az üzlet helyén lévő telek évekig ideiglenes parkolóként működött, aztán a most felépítettek oda egy olyan borzalmasan csúnya és oda nem illő épületet, hogy a tervezőt és az engedélyezőt is naponta deresre kéne húzni, és 25 botütéssel  sújtani a ház előtt, hogy nesze, tudd meg, hogy mit érdemelsz, ha ilyet terveztél, és engedélyeztél!

Az a ház a vizuális terror jelképe lehetne. Magas, agresszívan uralkodik a környéken, ronda, szögletes, éles sarkokkal, funkciótlan, kör alakú sallangokkal.
Az építő cég honlapján, a látványterveken, még valamivel normálisabb színösszeállításban látható, de végül is, piros és sikító-rikító sárga lett, ami úgy illik a környékhez, mint a kerti budihoz egy mozgólépcső. Szintén az említett honlapon olvastam, és a főtér rendezéséről szóló dokumentumban is benne foglaltatik, hogy ez a szörnyedvény majd megteremti a kapcsolatot a főtér és a kutyasz*ros József Attila utca között, hogy majd egy újabb szörnyedvény megteremtse a kapcsolatot az Árpád út felé.

Szeretném hinni, hogy nem arról van szó, hogy régi patinás kis üzleteket olcsón meg lehet venni, majd azokat eltúrni, és helyükre hatalmas, ronda társasházakat lehet építeni, és azoknak az engedélyezését jó pénzért át lehet passzíroztatni a hatóságokon akkor, ha beleterveznek olyan marhaságokat, mint passzázs! Szerintem ilyen Magyarországon nem fordul elő soha! A magyar nem egy "passzázs-kultúra". A cseh és a szlovák az. Prágában van egy csomó passzázs, ott hamar belakják az üzleteket, de ez nálunk nem működik.

Másrészt, mi a fenéért kell megteremteni a kapcsolatot az Árpád úttal? Azért, hogy ott is le lehessen bontani valami jópofa kis üzletet?
A piac kapcsolatát az Árpád úttal megteremti a Kemény Gusztáv utca, főtér kapcsolatát a Központtal pedig megteremti a tőle 50 méterre lévő metróállomás, és a 70 méterre lévő villamosmegálló. Az ilyen kis, városi mikrokozmoszoknak pont az a szépsége és titka, hogy valamennyire el vannak szeparálva.

Erre építenek oda valami Passzázs-izét!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése