KAPCSOLAT

Vélemény, hozzászólás, anyázás, egyetértés, támogatás, fenyegetőzés, javaslat: negyedikkerulo@gmail.com


2010. szeptember 16., csütörtök

A Fő(t)ér

A kerület kétségtelenül egyik legimpozánsabb része a megújult főtér. Biztatóbb lenne azt írni, hogy a megújulóban lévő főtér első ütemének a látható eredménye, de nem szeretném elkiabálni a dolgot, csak bizakodom!
Szép lett a főtér, különösen a városháza környékének burkolata tetszetős, jó játék a szökőkút, és a városháza mögötti "galambitató-kutyafürdető" (nem tudom, hogy mi a pontos elnevezése) is jó ötlet! A padok, ülőalkalmatosságok jó minőségűek, a megújult piaci rész pedig hangulatos. Érdeklődve figyelem a piac és a templom között lévő két pálma sorsát. Remélhetőleg télre valami burkolattal látják el őket, mert nincs az a pálma ami -15 fokot kibírna.

Dícsérni való a fizetős parkoló kialakítása, bár a magyar szerintem még nem érett arra, hogy ilyen hirtelenséggel fizetős parkolót szabadítsanak rá, még akkor sem, ha az első KÉT ÓRA INGYENES, utána pedig óránként két-három szál cigi árát kell kifizetni parkolási díjként!

Nagyon jó volt, hogy a Főtér Program a weben is elérhető volt, ott mindenféle dokumentumok voltak letölthetők, tanulmányozhatók. Sajnos most csak az látható, hogy az oldal feltöltés alatt van. Megelőlegezett jóindulattal várok még 2-3 hetet, hogy valami konkrétabb tartalom is megjelenjen rajta. Ha nem, panaszkodni kezdek!

Szóval, emberek, polgártársak, elvtársak, szittya magyarok, örvendezzünk, mert az új főtér pofásra sikeredett!

Magam azért választottam lakhelyemül Újpestet, mert hasonlított kedvenc városom egy részére. Történetesen a főtér és a Szent István tér boltsora London Notting Hill kerületét juttatta eszembe. A piac csak fokozta ezt az érzést. Elképzeltem, és később meg is bizonyosodtam róla, hogy az emberek itt ismerik egymást, a kofák pár bevásárlás után már emlékeznek a vevőkre. Nagy a különbség a kettő között, persze, de nekem hasonló érzést hordozott a kis boltjaival, kirakataival. Arra gondoltam, hogy milyen jó kis hétvégi bolhapiacokat lehetne itt tartani, hasonlóan a Portobello Road-hoz. A hasonlóság még abban is gyökerezett, hogy a Portobello Road sem különösebben híres semmi másról, mint a régiségboltjairól és a hétvégi piacáról. Oda sem megy turista másért, csak az előbb említettekért.

Újpestre sem jött turista, hacsak el nem tévedt.
De ennek az időszaknak most vége!

Az új főtér vonzani fogja a turistákat!

Az igaz, hogy a fővárosunkba látogatóknak csak egy nagyon szűk rétege fogja meglátogatni a teret, de azok viszont kegyhelyként fogják imádni. Ezek a látogatók pedig a Csillagok Háborúja hardcore rajongói lesznek! Ugyanis a központ századeleji, szecessziós, neogótikus, klasszicista környezetébe most, a térrel, megépült a Halálcsillag űrsikló leszállópályájának a pontos mása!
Itt fantasztikusan el lehet majd játszani, hogy Darth Vader megérkezik, és szép katonás sorban pedig a birodalmi rohamosztagosok állnak felsorakozva, amikor a templomból hirtelen kitör Han Solo és Csubakka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése